
W dniach 23–27 czerwca 2025 roku, w ramach międzynarodowej konferencji 5th Edition of International Conference – PLANT PRODUCTIVITY AND FOOD SAFETY: Soil Science, Microbiology, Agricultural Genetics and Food Quality, zorganizowanej przez Członków Emerging Field OBSIDIAN pod kierownictwem prof. dr hab. Katarzyny Hrynkiewicz, odbyły się warsztaty mikrobiologiczne OBSIDIAN Laboratory Workshop 2025: „Plant-microbial interactions in saline areas”.
Wydarzenie przygotowali pracownicy i doktoranci Katedry Mikrobiologii WNBiW (dr Edyta Deja-Sikora, dr Bliss Furtado, dr Sonia Szymańska, dr Dominika Thiem, mgr Matteo Marangi i mgr Jagoda Szydło). W laboratoriach Katedry Mikrobiologii gościliśmy studentów studiów licencjackich i magisterskich z różnych stron świata.
Program warsztatów obejmował uczestnictwo w wykładach konferencyjnych prowadzonych przez światowej sławy naukowców, wycieczkę terenową w okolice Inowrocławia w celu obserwacji habitatów terenów zasolonych oraz liczne zajęcia laboratoryjne, w tym izolację mikroorganizmów endofitycznych z halofitów oraz analizę ich potencjału w zakresie wspomagania wzrostu roślin w warunkach zasolenia. Warsztaty zakończyły się krótkimi wywiadami ewaluacyjnymi, w których uczestnicy dzielili się zdobytą wiedzą, umiejętnościami praktycznymi oraz rozwiniętymi kompetencjami społecznymi. Na zakończenie wręczono certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu.
Studenci biorący udział w warsztatach otrzymali wsparcie finansowe w ramach projektu NAWA PROM.

